Építőipari digitalizáció felmérés a Construma kiállításon

Építőipari digitalizáció felmérés a Construma kiállításon

Csapatunkkal részt vettünk a 2022-es Construma kiállításon, ahol az iKont megismertetése mellett készítettünk egy szakmai felmérést az építőipari digitalizáció témakörben.
A CONSTRUMA rendezvény a Komplexitásának, kettős célcsoportjának (B2B és B2C) köszönhetően egyedülálló a közép-kelet-európai régióban. A kiállításon megjelenik minden termékkör, mely az építkezéshez, felújításhoz szükséges. Az építőanyagoktól a nyílászárókon át a szigetelésig, beleértve az építőgépeket, szerszámokat, eszközöket, eljárásokat is megismerhettek a látogatók. A legújabb technológiákat a gyártók hazai és nemzetközi márkáinak jelenléte biztosítja.

 

A kérdőív célja az volt, hogy választ kapjunk az építőipari kivitelezésben tevékenykedő szakemberektől a legfontosabb szakmai kérdésekre. A válaszok ismeretében kihasználjuk a lehetőséget az iKont szoftveres és hardveres megoldásainak további optimalizálására, az építőipari digitalizáció elősegítésére és fejlesztésére. Továbbá szerettük volna megtudni, hogy az építőipari piacon aktív szakemberek milyen szinten használják a meglévő digitalizációs megoldásokat a munkavégzésük során.
Csapatunk jelentős része építőiparban jártas szakemberekből áll, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell folyamatos párbeszédet folytatnunk a szakma további képviselőivel! Különösen fontosnak tartjuk, hogy az iKont valódi kihívásokra nyújtson megoldást az építőipari digitalizáció bevonásával.

Építőipari digitalizáció felmérés a Construma kiállításon

Éptőipari digitalizáció még gyerekcipőben

 

A felmérésben során három fő témakört vizsgáltunk, és az alábbi legfontosabb megállapítások derültek ki:

 

1. Kommunikáció és dolgozók kezelése
A válaszadók 37%-a használ a dolgozók tájékoztatására digitális megoldást. A kutatás legtöbb részvevőjének határozottan szándékéban áll a kommunikáció fejlesztése. Ennek ellenére alig voltak olyan szakik, akiknek volna konkrét stratégiája a fejlesztés megvalósításra.

 

2. Kalkulált veszteségek és káresemények
A válaszadók leggyakrabban a lopást hozták fel, mint jellemző káreseményt (54%-ban), ugyanakkor a kalkulált veszteségek mérséklésére nem használnak digitális megoldást.

 

3. Digitalizáció és okoseszköz-használat
Sokkoló arányokat tapasztaltunk: a felmérésben résztvevők az építőipari tevékenységeik kétharmadát analóg módszerrel menedzselik, és csupán 37%-át végzik digitális módon. Ez annak fényében meghökkentő, hogy az üzleti gyakorlatok zömének ma már nincs olyan területe, amelyet nem hat át a digitalizáció.

 

 

A fenti főbb megállapításokon túl további számos értékes adat derült ki az építőipari digitalizáció kapcsán végzett felmérésből.

 

Mindez teljes terjedelmében elérhető IDE kattintva.

Építőipari digitalizáció felmérés a Construma kiállításon

Miért éri meg kamerarendszerrel védeni a területünket?

2023.08.24.

A biztonság kiemelkedő fontosságú, legyen szó építkezésről, telephelyről vagy bármilyen
területről. Azonban az ár szempontjából jelentős eltérések lehetnek a védelmi megoldások között.
A kamerarendszer telepítése nemcsak költséghatékony, hanem egy megbízható módja is a
területünk védelmének.

CONSTRUMÁN JÁRTUNK!

2023.04.10.

A 2023-as évben is a HUNGEXPO adott helyet a CONSTRUMA nemzetközi építőipari szakkiállításnak
március 29. és április 2. között.

Előadóként és kiállítóként is részt vettük a Digitális – építőipar konferencián

2023.03.09.

A Danubius Hotel Arénában került megrendezésre a Digitális – építőipar konferencia 2023. február 21-én (online) és 22-én. A rendezvény mindkét napján részt vettünk előadóként, és különféle aspektusokból jártuk körbe az építőipari digitalizáció témakörét. A 22-i offline napon kiállítóként is bemutatkoztunk.